Три месеца и половина след вот 2 в 1 през

...
 Три месеца и половина след вот 2 в 1 през
Коментари Харесай

Какви са електоралните нагласи в началото на предизборната кампания?

 

Три месеца и половина след избор 2 в 1 през яни тази година и още веднъж сме на прага на нова акция за предварителни парламентарни избори.

Броят на гласоподавателите по описи е 6 640 383 души

С какви настройки одобряват българите събитията, довели до следващите изключителни избори – коментар в предаването „ Тази заран “ на социолога от „ Алфа рисърч “ Павел Вълчев.

„ Към момента българите са изморени от честите избори, демотивирани и усещаме едно напрежение “, разгласи социологът.

 „ Пътувайте 6 месеца за 2 евро “: От ЦГМ предизвестяват, че това е машинация Тази сутрин 2 мин. „ Пътувайте 6 месеца за 2 евро “: От ЦГМ предизвестяват, че това е машинация  Два тона боклуци от Пирин събраха доброволци в „ Пиринско Чисти планини “ Съдържание от партньори 4 мин. Два тона боклуци от Пирин събраха доброволци в „ Пиринско Чисти планини “  „ Тренд “: 7 партии сигурно влизат в 51-вото Народно събрание България 3 мин. „ Тренд “: 7 партии сигурно влизат в 51-вото Народно събрание  Времето в петък: Сутрин – хладно, денем – горещо България 2 мин. Времето в петък: Сутрин – хладно, денем – горещо  Кола се е врязала в дирек в София България 1 мин. Кола се е врязала в дирек в София  Мощен вихър с ветрове над 200 км/ч връхлетя Флорида (СНИМКИ и ВИДЕО) Светът 1 мин. Мощен вихър с ветрове над 200 км/ч връхлетя Флорида (СНИМКИ и ВИДЕО)  Бебе умря, преди да се роди: Майката седи с мъртъв плод в утробата 18 часа Тази сутрин 3 мин. Бебе умря, преди да се роди: Майката седи с мъртъв плод в утробата 18 часа  „ Пътувайте 6 месеца за 2 евро “: От ЦГМ предизвестяват, че това е машинация Тази сутрин 2 мин. „ Пътувайте 6 месеца за 2 евро “: От ЦГМ предизвестяват, че това е машинация  Два тона боклуци от Пирин събраха доброволци в „ Пиринско Чисти планини “ Съдържание от партньори 4 мин. Два тона боклуци от Пирин събраха доброволци в „ Пиринско Чисти планини “  „ Тренд “: 7 партии сигурно влизат в 51-вото Народно събрание България 3 мин. „ Тренд “: 7 партии сигурно влизат в 51-вото Народно събрание  Времето в петък: Сутрин – хладно, денем – горещо България 2 мин. Времето в петък: Сутрин – хладно, денем – горещо  Кола се е врязала в дирек в София България 1 мин. Кола се е врязала в дирек в София  Мощен вихър с ветрове над 200 км/ч връхлетя Флорида (СНИМКИ и ВИДЕО) Светът 1 мин. Мощен вихър с ветрове над 200 км/ч връхлетя Флорида (СНИМКИ и ВИДЕО)  Бебе умря, преди да се роди: Майката седи с мъртъв плод в утробата 18 часа Тази сутрин 3 мин. Бебе умря, преди да се роди: Майката седи с мъртъв плод в утробата 18 часа

Агенцията показа към този момент първото си изследване за електоралните настройки преди вота на 27 октомври. То е осъществено със лични средства сред 18 и 24 септември измежду 1000 пълнолетни от цялата страна.

31% от имащите право на глас пълнолетни българи декларират подготвеност да вземат участие в предварителните избори

Над 60% от интервюираните показват, че политическата обстановка в България е „ извънредно тревожна, институциите не работят и има дестабилизация “. Има очакване и вяра у хората за развиване, защото това въздейства на всекидневието им на базово равнище разяснява Вълчев.

Снимка: btvnovinite.bg

40,6% от участниците в допитването са показали, че чакат да се сформира постоянно държавно управление след вота на 27 октомври. 53,8% обаче не са оптимисти това да се случи.

Снимка: btvnovinite.bg

Има превръщане, в миналата предизборна акция преобладаваше мнението, че ще се сформира кабинет, посочи социологът от „ Алфа рисърч “. По думите му това ще повлияе на изборната интензивност.

Резултатите от проучването на организацията сочат, че интензивността ще е много ниска – 30,3%, или ще гласоподават към 2 млн. души от имащите право 6 640 383.

Снимка: btvnovinite.bg

До урните ще отидат твърдите ядра на партиите и хората, които чакат да бъде образувано държавно управление, посочи социологът.

Над 50% от интервюираните българи са на мнение, че идващото държавно управление би трябвало да е от необятен кръг от партии в Народното събрание. 43,5% считат, че е нужно държавно управление с една водеща политическа мощ.

Снимка: btvnovinite.bg

С оглед на правосъдните борби към регистрацията на париите в ЦИК, Алфа Рисърч зададе въпроса: „ През последните месеци групите към Делян Пеевски и Ахмед Доган спорят кой съставлява достоверното Движение за права и свободи и има право да носи името. Според вас, коя от тях има по-големи учредения да резервира марката/името? “.

53% считат, че по-големи учредения да резервира името Движение за права и свободи има крилото към Ахмед Доган, а 14.9% - това към Делян Пеевски. Сред българските мюсюлмани това съответствие е 43% към 27% в интерес на фракцията на Доган.

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите демонстрират, че в 51-вото Народно заседание ще влязат 7 политически обединения. Това са ГЕРБ-СД с поддръжка 23,9%, ПП-ДБ – 14,4%, „ Възраждане “ – 14,2%, „ Алианс за права и свободи “ – 7,9%, „ Българска социалистическа партия – Обединена левица “ – 6,3%, „ Движение за права и свободи – ново начало “ – 6,1%, „ ИТН “ – 5,4%.

Снимка: btvnovinite.bg

Под 4-процентната преграда остават „ Величие – 3,2%, и МЕЧ на Радостин Василев – 2,8%.

Изследването е извършено в интервала 18 – 24 септември 2024г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства.

Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Социологическият инструментариум отразява непринудено споделените оценки, настройки и планове за присъединяване във вота на 27 октомври, само че делът на платен, следен или насилствен избор остава отвън неговия обсег.

Следете всичко за идния избор в  изборната секция на bTV - Парламент 51 .

 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР